header nuffnang

Followers

01 May 2012

welcome dear ~Nur Amanda Soraya~

As salam..

Alhamdulillah, telah selamat melahirkan baby girl, adik kepada kakak wina di Hospital Pakar An Nur, Bangi pada 15 April 2012 jam 08:34 pagi. Baby Amanda Soraya berat lebih kurang kakak die jer..2.8kg. Tinggi sama kakak 49cm..hhee.

Hmm mcm tak percaya jer time nak deliver baby amanda. Actually nak taruk nama Nur Ariana Soraya..Soraya tu mmg hubby nak. Bila da ujung2 dekat2 due date tetiba mama nyer ni nak tukar taruk Amanda. tah kenapa.

13 April 2012
Ari Jumaat time birthday hubby ,baby tanak kuar lagi. Klu ikutkan my edd 17th april..tapi doa2 jugak kot2 nak kuar same b'day ngan walid kan. Best jugak tu. Tapi bb still takmo kuar..takpelah.

14 April 2012
Ari Sabtu,macam masin je mulut ni cakap kat hubby. Abg, jom pegi jalan2 Alamanda...kot2 baby Amanda ni nak kuar lepas pegi Alamanda. hihihihihi. So hubby layankan, smbil2 i nk belikan adiah birthday tuk hubby, and bawak kakak wina  main2 dekat Alamanda..last day wina nak manja2 kan..tapi tetap anak manja mama walid.

15 April 2012
4:30 a.m tetiba sakit perut memulas2 nk poo poo...i da rasa macam ni masa seminggu yg lepas. Tapi lepas tu elok jer..false alarm. Tapi kali ni da 3,4 kali masuk toilet. Terus gerak hubby, ckp ngan dia mandi2 la siap2. Rasa mcm lain mcm je. Wah confident nyer saya..huhu. Suami jugak sgt nervous..maklum la dulu anak first, mmg pegi serah diri jer..tk sakit pun. Sempat jgak i mandi2 dlu..kejap2 sakit pinggang mcm nak patah pinggang..adui. Masa mandi baru la kuar tanda. Masa tu mmg i betul2 confident, sakit bb nak kuar dah kot ni. So siapkan brg2 wina, call mami, pukul 06:30 anta rumah mami. Fuh...masa tu da kiss2 wina..ckp mama nk g work..sedih plak. Tp dia mcm termenung, and tau kot mama nk g hospital.

Smpi2 jer An nur around 7a.m.,nurse pggil tuk buat CTG. Dlm 20 minit nurse dtg and check..owh da bukak 5 cm ni...wah macam tak percaya..br je smpi. Terus naik atas g labour room, salin2 baju and doc Fatimah (dr khamsiah i tkde, tp doc fatimah sgt baik..tq doc) dtg check..owh da 9 cm awak..kepala bb pun saya da rasa. Owh mama nyer mcm..whatt?? hahah..kejap nyer. masa sakit sempat hubby yg setia disisi menggosok2 perut dengan air kembang fatimah. Memang tak dan dah nak minum. Doc ckp sy nk pecahkan air ketuban, lps ni msti awak rasa nk berak. huh tak lm lepas tu mmg rasa da bb nak kuar. Pengalaman bersalin this time mmg terasa2 and teringat2 smpi mlm. Sebab normal, and rasa mcm 1st time bersalin. Coz masa wina dlu induce air..and doc assist dgn vacuum. Huh kali ni memang proses meneran tu terbayang2 la..huhu. 8:34am baby pun kuar. Rasa sekejap sgt..and mcm tak percaya jer. Tq to hubby yg setia menemani di sisi..masa mintak maaf terasa sedih pulak.

So tercetusnya nama Amanda tu mcm kena bubuh la..sebab mcm betul jer bb nak kuar lepas g alamanda..haha. Tapi ada makna..sedap jugak kan. :). Amanda=Penyayang, Soraya=Cantik.


lahirnya seorang lagi hamba Allah, semoga menjadi anak yang solehah sayang.


proud and happy face of Walid


gambar celaru...the day b4 adik wina lahir ke muka bumi (jln2 @alamanda)
sayang mama jugak nih..u are my love forever sayang  :p


mami and family dtg, tqvm ain, abg jam, kak has, kak emma and family semua yg dtg visit kat hosp

yaya da nak balik umah tok wan tepeng..sehari je kat nilai. Opah datang satu malam, esoknyer balik tepeng

sayang adik kakak ni..
time ni sebijik muka kak wina. Tp yg lain nyer..idung jer..hehe..idung adik mancung ckit..
klu ckp kat wina..kakak wina idung temek kan..sometime marah..sometime dia ckp..memang la..but u ttp cute sayang..hihi.
sayaang sangat kat adik die. Klu malam opah pegang pun...mesti nangis suruh amik baby bawak masuk bilik sama. Hope u syg adik smpi besar yer kakak. Mama tetap sayang kakak even da ada adik2 tau (wah adik2..baru sorang adik hehe)...syg semua anak mama..emo lak tetiba.
   

day 7 amanda yaya da kena cukur rambut. Elok abis 3 hari mama berurut, nenek tu nak cukur rambut yaya. Tkpe cepat ckit tumbuh rambut baru yer.



anak mama kak wina mcm da besor jer ;p




15 comments:

♥ dak pink said...

Congrats Elin.
=)
Alhamdulillah, selamat sudah semuanya.

Baca cerita orang bersalin, rasa macam nak bersalin juga, tapi tu lah. Nak menahan sakit tu yg tak larat. =p

zuhainikhusairi.blogspot.com said...

Hehehe...memula bakal adik allesya juga nak letak nama amanda..nampaknya adik kakak wina dah cop dulu..takpe..auntie dah cari nama lain...congrats mama lin..dah selamat ye..zue lagi 2 bulan..gerunnya..

Mayiskandar said...

congrats elin 4 ur new baby born...name pon sedap amanda soraya...bile bace pasal org bersalin teringat time akak bersalin dulu...sgt sakit n serik...anyway slmt berpantang ek...

♥ Elin ♥ said...

WAAHH TAHNIAH!!
rasa sekejap jer dah berslin yg ke 2...:)

tunggu turn nih..hiih

Puteri Satu said...

OH WINa dah jadi akak ye..tahniah dari akak....

HaninFarshid said...

congrats lin+hatta.....yay!! wina dah jadi kakak....cute baby yaya....

tulah....hanin pun hilang no.fon lin....ada gak dina cakap kat hanin...lin dah dapat baby...nak wish congrats...tapi takde no.ctc....huhu!

kalau free....do give me ur ctc number at my e-mail:honeyn82@yahoo.com.....senang nak keep in touch :)

take care...

Elin said...

dak pink: tq ain..alhamdulillah. Ape lg, cepat2 ar bg IR adik :)

Zue: tu la..last minute tukar..tak tau la..tetiba jer nak tukar nama tu. Tkpe sama pun..heheh. Zu da scan ke? gegirl jugak ek..geng la.

Kak mai: tq kak, jangan la serik..hehe. Sy nk boy plak..akk girl plak yer.

achikmija said...

Tahniah Lin...dh tambah lg srg kak nam kn...hehe bace ksh lin bersalin tuh..dtg loek fobia akk time bersalin...huhuhu takut mak tau...huhu nway..pantang elok2 tau...kiss2 4 all of u..mmwuah2...

Elin said...

Elin: tq...tunggu turn?..cepat2 ek hehe :)

Puteri Satu: Tq kak, aritu jmpa time puasa kat pasar ramadhan..perut kecik lagi. Tau2 da bersalin kan..hehe.

Hanin: tq hanin. tula..elin nk mms kat hanin..tp cemana no yg save ilang. Ok nnt elin email no hp k :). Kiss2 kat kyra and myra yg cute. Tak jauh beza birthday myra and yaya nnt kan :)

Elin said...

achikmija: Tq kak mija...hah kak mija ckp kak nam lagi. mcm ckp dekat wina..tgk da jadi kak nam. Adik pun sama la nnt...hahah..pening maknyer. Kak mija, jgn la takut lagi..lepas tgk muka bb ilang sume sakit. :)

MamaIcha said...

alhamdulillah...congrats elin...amanda comel sgt, and wina behave jer...maklumlah dah jadi kakak :)

bila balik nilai??? bleh la gi melawat baby amanda nanti :)

Ms J said...

Congrats Elin n Hatta. Hope both Wina and Yaya grow up and be the best daughters in the world. ^___^

tyneedy said...

tahniah untuk Elin n Hubby juga utk Kakak Wina.

Alhamdulillah, semuanya selamat. comel sangat baby Yaya ni!

♥ Wina ♥ said...

congrats dear!!

amanda sangat cute macam kakak wina dia jugak :-)

lily lotus said...

even dah congrates kat fb, nak congrates gak kat sini :) lily jugak yg masih berdebar ni, baru 6 bulan...3 months to go

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...