header nuffnang

Followers

09 October 2011

susuibu.com

my happy baby kakak comel

As salam....


Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana memberi peluang tuk mama menyusukan wina selama 2 tahun genap. Cukup sudah tempoh penyusuan susu ibu kepada wina..memang ni janji and target me and hubby since wina dlm perut. And alhamdulillah, Allah beri kesempatan itu, and peluang untuk mama menunaikannya. seronok sgt...1st experience...mcm tak sangka jer dpt susukan wina smpi umur die2 thn 3 mggu. Ingat kan kejap jer..tp Alhamdulillah susu tetap ada...ramai yg ckp mak nyer kurus jer..tp susu byk..haha..Alhamdulillah, rezeki Allah bg yer.

I fully dpt BF wina without campur FM smpi die umur setahun sebulan. Tu da kira memberangsangkan. Pump kat ofis...mmg da jadi routine. And lepas setahun sebulan..mcm da kurang...bukan ape...susu still ada tp bila pump tak cukup mcm dulu. Klu tak sehari bleh dpt 16-20 oz...tp makin umur die da meningkat...produce susu mcm da kurang..campur malas sama..hah. Tapi i still bf die. Kat rumah jgn harap la die nak FM. FM just dekat umah bbsitter jer.

Time nak putus susu,memang payah...susah sgt. Anak org lain ada yg senang jer pisah susu..tp i mcm2 kena buat. Taruk benda yg pahit2..akar..br la die tanak. Tp sedih jugak la masa mula2 nak train...smpi mama2 nye sekali cry sebab mcm kesian. Wina ni manja nyer lain macam ckit..org ckp klu bf bb, manja tu lain ckit...tp sama jer dgn yg tk bf. Tetap anak, and still disayangi kan.

Alhamdulillah now die dah minum FM sepenuhnya..mula2 sekali masa umur setahun tu..terpaksa berhabis duit ckit nak try mcm2 susu..sebab die tanak. At last member suggest sustagen...terus die nak jer. Then guna sustagen dlm 7-8 bulan camtu, i tukar Anmum pulak. Sbb sustagen tu manis sgt, and anmum claim diorg takde added sugar. So time nk change tu Anmum, no prob to wina. Tp die selalu sembelit. Stool die selalu keras and menangis nak poo2. tak selalu la..tp kerap jugak.Even mcm doc ckp suh mkn sayur2 serat...memang fav die klu brocoli, carrot, apple, grape.. Tapi wina kurang suka banana and papaya...betik bleh tahan lg...pisang lg la tanak. Memilih plak..buah2an tempatan tanak. Tp memang air masak minum byk....dah tetap jugak mcm tu. So baru masuk umur 2 thn sebulan ni...i tukar pulak lactogen. Ni pun doc fav i yg suggest. Tp klu ikut, die recommended pedia sure...but too expensive la...lg2 klu tgh minum byk ni. But dumex, mamex doc da pangkah awal2. Now nampak ok...poo poo pun ok...so kekal dgn lactogen dulu.


my happy baby 2 ;)

To anak mama syg..mama da lengkapkan penyusuan awak..semoga menjadi anak yg bijak, solehah and jadi kakak yg baik yer. Ciri2 tu dah ada..mama da nmpk. Ada kaunselor pernah berkata....anak perempuan lebih matured dari lelaki..dan untung klu anak sulung adalah anak perempuan..heheh..hope bleh harap and jaga adik yer kak wina.

Insya Allah, adik wina nnt pun mama and walid da set mcm wina jugak..klu ada rezeki. Tapi sedih jer..sbb pump spectra i da jual..igt kan lmbt lg nak pregnant..sekali rezeki awal...pregnant thun ni..Takpela...ada rezeki adik wina...mama beli pump lain..sape2 nak jual medela freestyle kat i..tp harga murah ckit..heheh.


my happy baby again (^_^)


5 comments:

ibu chiqamie said...

oloh2 mengada...mampu je nk beli pam medela baru pon ;-D

Elin said...

huhuhu...tak mampu nani..bukan mcm nani..heheheh. Insya Allah klu ada rezeki bb :)

lily lotus said...

insyaAllah ada rezeki adik wina nanti :)

Vna Sandhu said...

alhamdulilah & amin untuk adik wina nanti :-)

Yan said...

tahniah..akak pun dapat susu kan kesemuanya sampai ada yang 2 1/2 tahun.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...