header nuffnang

Followers

14 February 2011

Peach Pudding

Salam...

First time try buat peach pudding ni. B4 ni asyik buat puding with fruit cocktail tu jer. Recipe ni dpt masa bw kat blog mama yiyen...hmm..terliur tgk puding yg mama yiyen buat...terus semangat suh hubby beli brg and buat pg semalam. Thanks so much to mama yiyen n neidal coz bg recipe ni. Semua arahan tu sebijik ikut mama yiyen...hehehee..

Lepas ni nk try buat triffle plak...mcm susah jer...but will try. Buat jer suka..makan tak sgt pun..hihi.

p/s: mama yiyen and neidal..sila komen yer rupa bentuk tu..huhu..1st time buat..cam gelabah n kelam kabut ckit.



nyum2

ni cara2 nakn bahan nk buat..instruction semua memang ikut sebijik cara mama yiyen..juz topping atas jer kaler ijau. Coz i terlupa nak asingkan secawan agar2 masa masak jelly tu. Pastu kelam kabut suh hubby rush g beli agar2...sekali beli kaler ijau..belasah la bang...cantik jugak..huhu.

Bahan-bahan:

susu cair 1 tin,
peach 1 tin
(beli yg kecik jer da cukup..ni hubby beli besar punya...kena potong slices2 plak),
tepung custard 1 cawan
(boleh guna jenama lain, tapi yg ni memang da ada lebih..so sy pki brand ni jer),
1 biji telur,
1 peket serbuk agak2
(i pki jenama swallow, n pilih yg clear..mengikut kata tuan pya recipe..tapi klu nk yg kaler pun boleh..nmpk lebih cantik puding tu)

Cara-cara:


first sekali..masak agar2 bersama 1 liter air@bersamaan 4 cawan air..dan gula mengikut citarasa anda yer. I ikut sukat betul2 ikut kat peket agar2 tu..hihihi.. Jgn lupa bila da agak masak...asingkan secawan untuk topping last sekali nnt. Jgn mcm i, kelam kabut pya pasal terlupa..huhu.


then sementara tggu agar2 mendidih, masukkan 1 cawan tepung kastard, 1 biji telur and setengah tin susu cair. Separuh jer susu cair...lebih separuh tu untuk di makan last sekali dengan puding. I masak susu yg separuh lagi tu campur gula, coz puding yg i buat ni tak manis sgt. So nk bagi sedap ckit..masak dengan gula susu yg last tu.

then da gaul..akan jadi sebati macam ni


Lepas tu..masukkan bancuhan tadi ke dalam agar2 yg tengah mendidih tu...Mama yiyen ckp tapis, so that die jadi halus..hihihi..i pun tiru la..hikhik. Hubby tlg snap..kikiki.

then masak smpi mendidih ckit


da masak masukkan dlm bekas..and jadik macam ni rupanyer.


susun peach slices kat atas pudding yg da di masak td.


and last sekali tuang kan agar2 yg secawan di asingkan tadi tu atas peach...so die akan melekat la... Simpan dlm fridge..and da sejuk boleh di mkn :)


boleh serve dengan susu cair yg da di masak dengan gula tadi. Klu nk makan dengan lychee in tin pun sedap..nyum2.

da siap...recipe credit to mama yiyen.


13 comments:

MRS. K said...

Balik keje kang post kat umah skit yek.. hehe

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

tq share resepi mommi Elin..
best tu, nk try gak r..
shedapppp tu.. =)

Mamaleesya said...

cedapnye...terliur tengok...nak skeeet

Elin said...

Mrs. K: heheh..meh la dtg umah..tadi da bawak kat opis...kat umah ade lg. Nnt balik keje singgah casuarina yer..hehe.

Leily Ummi Alya HUsna: u're welcome...try la buat..senang and sedap. Credit to mama yiyen..hihi :)

Mamaleesya: Sedap kan..meh la dtg nilai..nnt bole bagi aleesya rasa ckit..hehe.

chik star said...

sedapnyeee,
boleh la cuba nnti.
:D

Elin said...

chik star: try la nnt.. :)

nanie said...

kikiki...rjn elin.kite org kt opis dh ngap..!! psni wat triffle lak tau..haisshh musim erk skrg ni kengkwn ramai yg suke cube resipi tu.,resepi ni.cube cube jgn x cube.kasi i jd tukang rase eh....ekekeee

~emma~ said...

wahhh cedapnye.. nak terai la..cam senang nak buat jer.. tp yg paling best en.hatta mmg sepoting tolong ambikkn gambo..huhu
kalau en.hidhir mmg tgu mkn jer..huhu

rose said...

alamak.. ada resepi baru laaa.. kena try nie.. coz rose pantang jumpa resepi yg sonang2 nie.. hahahaa

elin try buat puding triffle.. mmg mantop.. sonang pun sonang.. :) selamat mcuba..

Elin said...

nanie; hihi...saje jer try2 benda simple...nnt buat triffle i bwk g opis lg yer..

emma: kak emma, try la..senang sgt..org 1st time buat pun rasa senang. Hihhi, en. hatta sporting sokmo...

rose: try rose..try...senang bangat...bg qaseh rasa sama tau..tu la triffle tak penah buat lg. Ari tu mkn member buat..sedap giler...nnt nk try.

rose..headband cute da dpt tadi kat opis. Tq dear.

mamayiyen said...

Wah! terharu sangat sebab Leen sudi ikut resepi saya :) hehe..mesti sedap kan..saya ni mmg jarang masak tapi kalau dh masak tu terus buat betul2.lucu baca part yg terlupa asingkan topping agar2 tu.nasib baik cik hubby cepat pegi beli..hehe..TQ once again sbb try the recipe dear :)

just nak bg link entry kepada sesiapa nak try..sama je mcm yg leen buat ni..

http://mamayiyen.blogspot.com/2011/02/puding-peach-mamayiyen.html

Elin said...

mamayiyen: hihihi, memang kelakar ckit bab terlupa topping tu..kelam kabut suh hubby g kedai. Nasib baik menjadik. Thanks also coz share recipe. Nnt ada recipe best2 lg bleh try.. :)


sy pun da letak link recipe mama yiyen kat post ni..bawah sekali.

mamayiyen said...

oic tak perasan :p
btw..thanks once again..
nanti ada resipi baru saya post ye :)
haruss try..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...