header nuffnang

Followers

20 August 2011

preparation raya

Salam.....

Cuti Nuzul Quran Rabu lepas me and hubby ke Jalan TAR and Sogo. Actually Negeri 9 tak amik cuti nuzul Quran..tp i apply cuti, follow mr.hubby. Pagi dlm 10.30 da kuar anta wina go to mami house..syian kakak mama ni...(da tak leh pggil bb mama :P). Takpe, mama g soping tuk wina jugak tau. Tak larat kot klu bawak kak nam ni..kang sian die penat..sian mama and walid gak.


Sayang mama ni kena tggl kejap yer...

Perjalanan ke KL agak jammed woo. Tp nasib tak la tak bergerak lgsung...kira berjalan jugak la. Around 1pm kot smpi sana. Luckily we all smpi2 jer area sogo, traffic tu bukak jalan bg masuk kat parking sogo..seb baik..pusing 2 kali jer terus dpt parking.

So bermulalah misi pencarian raya kitorang. Sebenarnyer tggl nak beli baju melayu hubby, i pya bj kurung ready made 1 jer lg..and shopping brg2 hubby kat sogo, tu je, Hmmm org mcm semut dlm sogo kat bawah tu. Maklum la sale raya kan..kerumun org. Tp smpi2 jer me and hubby terus ke butik Aniz...Ni pun tya bos i, cik shikin..coz die lagi hebat kat jln TAR ni..hehe. terus jer g Aniz, cari kaler tuiqoise yg susah sgt nak matching...at last dpt la jugak..w/pun kaler nyer mcm jauh lr ckit dr kaler wina and mama. Takpela..penat da kot nak mencari. Pegi PKNS bangi ari tu pun tak jmpa yg berkenan. Dekat aniz beli bj melayu..sampin dpt diskaun lg..best2..and beli jugak baju kurta tuk my dad :).
@Aniz..psssttt walid, peyut tu tak cover langsung

Kuar je dari Aniz terus jalan masuk Gulatis...hah, kat cni i da jmpa baju yg i berkenan..hehe..tantik...klu org ckp tak cantik pun takpe..janji kat mata i cantik. Harga b4 offer rm288 camtu..tp ada offer dpt rm178 jer..puas hati coz manik and batu jahit tu pun kemas.

@Gulatis, bersama baju ku cantik..hahahha, cantik ker? perasaan tul.

Then after bayar, kuar nmpk kedai tudung dekat Arked yg bertentangan dgn sogo tu..terus g situ and grab 2 lai tdung tuk keje..memang murah2 klu kita pegi sendiri kat cni. Tp boleh kira berapa kali jer setahun g sogo and Jalan TAR ni..huhu..tak daya nak tempuhi lautan umat tu.

kedai tudung yg macammacamada

Da settle masuk Sogo plak..di sini pencarian bermula..wah cam treasure hunt lak..asing2 ngan mr.hubby die g cari kasut..ai cr handbag...Ya Allah ramainyer la nak serbu...amik jer la mana yg berkenan...huhu boleh la wat raya kejap pastu pki buat g keje..heeh.. Just yg simple jer. Murah2 la..kat Sembonia 2 rm78..carlo rino 2-rm99...tp tak leh nak serbu...pengsan kang. I just amik yg 80%...rm3++ dpt murah rm1++. Boleh la murah2 jer wat g keje kan.

tgk kehebatan org ramai

Hubby pun da settle beli kasut...siap dpt free socks kat Sembonia...ok la tu. Naik atas pulak nak cari jeans and t-shirt hubby. Aduh, time ni dua2 da pegang pinggang..sakit pinggang sudah..ahhah. Tp sebab fikir nak abiskan kat cni jer...so kuatkan semangat la...Da settle jeans and t-shirt hubby..naik pulak level kanak2..cari 2 psg jer lagi for wina. Wina oya dress and bj jalan jer da 10 pasang..cukup2 ler tu mama. Ni belum masuk bonus lg..jmaat masuk bonus...abisla...mesti beli lg kat wina, owh..berjimat..berjimat...fikir masa depan..byk lagi perkara penting menanti. :).

Settle semua..keluar sogo dgn membayar parking sbyk RM10.50..hoho..ok kot sbb tggl dekat 4 jam. Kul 5 lebih gerak balik Nilai...sggah beli juadah dekat Bazar Salak Tggi..then baru amik wina. Ngam2 sampai umah pukul 7. Haiyaa..mmg penat...Wina pun behave tak marah2 mama kan..konon2 mama g work. Tp mama ckp "dik td mama go walk walk..tggal wina...syian wina"...takde respond pun siap reply...mama g walk walk ke...heheh. Len kali leh tggl lg..mama dating ngan walid yer kakak. :)


muka dua2 control..tp dalam hati ada penat..haiyaa.

syian die..tp mama de belanja baju tuk u gak darling :).
Ni jer brg yg soping..tp nearly 8ratus abishhhh pengsan.
Lepas raya makan ape..hoho. Tp Bonus lum guna lg..simpan tuk pas raya lak :)


Da settle dah..tp biasa la..selagi tak raya..selagi tu ada jer nak membeli kan....i nak cari sandal lak....tgk kat jusco lak ker next week :). Pasni update curtain raya lak. Kuih raya pun byk lg lum smpi kat tgn..adess.

16 August 2011

breakfasting at Tepeng



Salam...


Jmaat after keje, balik umah terus siap2 packing baju nak balik tepeng. Da plan dr awal, at least dpt puasa dekat tepeng sekali...and hujung bulan dpt puasa dkt bagan datoh pulak. Thn lepas dah raya at Bagan Datoh, so thn ni taiping dulu la..baru adil dan saksama kan..i mengamalkan sistem bergilir yer...hehe.

Da siap2 mandi, hubby masuk brg dlm car, baru amik wina dkt umah mami. Gerak pukul 6 lebih...berbuka dkt RnR Elmirina. Sedis, sume makan byk da abis. Takpe ah...nasib ada nasik goreng makcik tu..tp mcm goreng nasik putih dgn kicap jer...takpela..janji dpt lapik perut. Wina makan mcm berselera jer...sedap ke dik..ke awak pun lapar..haha syian bb.

My bro and sis pun balik. So meriah la ckit...anak2 buah pun happy mlm2 dpt main bunga api...w/pun fireworks susah da nak beli. Wina 1st experience main mercun pop2 tu...teruja plak die...bila meletup jer excited kemain..haha layan kan aje. Cam best je...i pun join sekaki..heheh.

Dapat sahur 2 hari sabtu and ahad, and dpt berbuka sabtu jer..coz ahad ptg kitorang da gerak balik Nilai...yer la coz isnin keje kan. Tak biasa balik lewat2 mlm, sure penat pya. Hubby and wifey jenis mcm tu...tak suka last minute, so ok la.

klu balik umah wan...mmg suka main air...w/pun tkut air sejuk..haiyaaa. Bath tub takde, besen pun jadi nk masuk jugak..

jalan2 at tesco tepeng...

see...kasut raya kak nam...tgh testing...sgt cute..mama yg suka. Betul2 mcm kak nam kasut tu sesuai ngan tuan nyer. Sure cute pki d pg rya..hehe

ni la keje nyer...battery energizer dak wina ni. Smpi kul 12 lbh susah nk tdo bila dah jmpa cousin2 nyer. Bb alia tomei tu pasrah je kak wina main lompat2 ngan kak isya

best cousin..hope 4ever...")

tgk makcik 2 org ni..ade je keje nk dibuat...

b4 balik....help opah and wan buat samosa ni...and bawak balik nilai ckit. After this da pndai buat..leh buat sdri..hehe.
tgh seronok read book kak ain

sepupu sepapat and mak wani yg happy main bga api :)

peace yaaw



08 August 2011

iftar @ Village View with kazenes =)


Salam 7 Ramadhan...

now i update time lunch hour ok. Stgh jam jer rehat time bulan puasa ni. Kena mention takut ada yg sentap lak kang.

*actually entry ni mlm td da drafted, tak sempat nk publish. Now just edit ckit jer*


12:00 am

Baru jer balik from Village View and rumah mami wina. Alhamdulillah rezeki puasa ke 7 ni...Jiran sebelah ade bg daging salai with pegaga, then kitorang berbuka dekat Village View with my cousins. Diorg da booked, kitorang smpi mmg ngam2 time berbuka. Sebb mula2 cari jalan tk jmpa..pdhal penah da dtg..time time bujang2 dulu la. Bestnyer, time bujang with budak umah..rajin sgt kuar berbuka sesama. Rindu kak ecah, kak mija..yg da takde kat cni la.

Thanks to aunt nonie, cik ima and cik yati coz da booked awal2 kan. Next time dtg berbuka umah i lak k.

After berbuka @ Kajang, terus balik Nilai g umah mami wina pulak. Ada jemputan makan laksa..nyum3..my favourite la. 2 kali tu makan hahah. 1st makan sorg..2nd time makan bila ain smpi..haha. Teruk tul..memang mcm nak pecah perut smlm. Da la time berbuka kat VV tu da mkn nasik. Jarang i berbuka mkn nasik..memang mcm tu dr kecik. Tp boleh jer..da mengah mcm ular sawa kekenyangan..haha.


otw nak ke Village View smpi gaduh2 la ngan en hubby sebab tak jmpa. Gps tunjuk VV kat jln reko. Biasa la org puasa..takut tak sempat berbuka..



muka hubby tercinta tgh menahan kemarahan..haha..sayang u :)


wina asik la dgn peace kan..tak abis2. Nasib peace cantik jer... :)


one happy family (^_*)


reporter, arkitek terlampau, bisneswoman..haha


makcik2 vogue

caaayaaang acik ima

us before balik..a pic as memory...bila lagi nak gather2ring kan. nnt i wat masak2..i roger u all. Janji tolong i masak k.

07 August 2011

PKNS Bangi

Salam Ramadhan...

Semalam we all berjalan2 ke PKNS dengan harapan nak mencari baju melayu hubby and baju kurung sepasang lg for me. Tp sedih, tak jumpa kaler theme kitorang tu..bukan tak jmpa..tp tak matching dengan baju wina. Baju kurung wina da siap2 beli. At last baju kurung wina yg di tambah. So dua psg bj kurung die, mcm thn lepas jgak. Da cukup coz baju raya thn lepas pun 2 pasang, 2 kali jer pki...lepas tu tak pakai2 dah. Sayang jer. Baju jalan pulak..da beli ckit2 kat online and butik yg wat sale..da 5 pasang dress raya, Tggl nak tmbh t-shirt2, jeans and kasut for wina. Haishh puasa baru seminggu da fikir mcm2 kan. Persediaan awal namanyer.

Sampai2 je PKNS smlm, seronok nyer tgk suasana kuih muih and baju2 rya..terasa2 kedatangan syawal lak :). Sggh jugak kfc belikan wina meal tuk die. Actually dr nilai da beli porridge kat mcD, so sampai sana terus bg makan dulu. Today mama masak sup sayur and ayam goreng tuk wina...byk makan..seronok. Tak penat masak.

Smpi pukul 6 dekat Bangi..smpt bgtau my bro..and die and family pun dtg..smpat jumpa kejap, Lepastu terus bergegas balik nilai memenuhi jemputan berbuka puasa rumah ain member i. Fuhh memang byk giler masak si ain ni...alhamdulillah rezeki ramadhan. Mami wina and family pun ad sekali. Pukul 12 mlm br kitorang balik umah..adoi penatnyer, seharian kat luar. Wina smpi mandi kat umah cik ain. Thanks for the invitation Ain.

Owh baju raya kitorang tak dpt kan..so hubby decide Cuti Nuzul Quran ni..i apply cuti nak pegi jalan TAR. Selangor da mmg cuti..so tggl wina rumah mami kejap..klu tak memang tak larat la nk berjalan time puasa ni kat jalan TAR membawak dak kecik tu kan. I tggl nak beli lagi sepasang jer yg ready made. 2 psg da siap tempah. Then leh shopping2 t-shirt and baju wina kat sogo sekali :).

notakaki: klu bajet lebih leh beli h.bag raya kat sogo..huhu..kalau ade ler..:(




anaknyer mmg tk tinggal

bg budak tecik ni isi tank dulu

suasana dlm PKNS yg meriah

and kat luar ada booth2 jugak..

eee budak tak puasa kena paksa minum botol..klu tak asik nak nenen mama je..huhu penat.




05 August 2011

video: Singing twinkle2 and update 23months



Salam....

lamanyer tak update about wina's milestone. Klu dulu tiap2 bulan mama tak missed, tp bz and tak sempat nk update. Wina da 23 bulan on 29 julai yg lepas...Ya Allah...memang sgt cepat rasanya masa. Tup..tup..wina will going 2 years old next month. Owh anakku...mama sgt syg and rindu waktu baby kamu.

Alhamdulillah, wina membesar dgn sihat..even she born with 2.85kg..tp sgt bam2 di luar. Tak boleh lupa, start 5 bulan die da 8 kg..hoho..memang semangat..pegi mall or mana2 sure org tegur and amik..hihi.

Wina jugak da petah berkata2...Dia tak pelat..cakap terus jer...Alhamdulillah, thanks to Allah kerana mengurniakan anak yg sepintar ini...Amin. Start umur kamu 1 thn..mulut sudah berbunyi. Masuk setahun stgh, da pot pet pot pet..skrg ni org pggil awak kak nam. Alhamdulillah jugak..org cakap klu cepat berjalan..lmbt cakap..or sebaliknya...tp wina cepat berjalan terus di usia 11 bulan..dan cepat jugak bercakap (mungkin byk bergaul dgn anak2 pengasuh and mama walid yg rajin melayan die bercakap dan bertanya). Syukur sgt2 dgn kurniaan mu Ya Allah.

Now
*da pandai baca doa makan...ckit lagi going perfect. Mama bangga.
*da pandai menyanyikan Alif Ba Ta sampai Ya..cuma ada tertinggal 4-5 perkataan..bukan tertinggal..sebut tp tak terang.
*juga pandai nyanyi ABC...sgt somel..humpty dumpty, incy wincy spider, skidamarink, wheel2 on the bus, upin ipin..ni antara her favourite. Siap bleh ikut nyanyi sama :)
*suka sgt menonton baby TV...klu on dari pg untill night pun tak boring...sgt suka mama..senang ckit nak buat keje. Balik umah jer "mama wina nk see baby tv"
*suka read book..her favourite book "mimi the parrot and daisy duck". Kdg2 mintak bacakan "mama, wina want mimi parrot"..comey.
*umur 23 bulan..tp da byk improvement in english language...walaupun mama ajar basic2 jer. Cth:
wina want..'or' dont want
walid tak pakai baju ke...eee shame shame ar walid nih...:)
mama...wina shi shi (haishh ni tensen ckit...da shi2 baru ckp...da boleh potty train ni..jimat diapers)
"nanti walid sich on lite ek" (switdh on light)
"dont want eat much much ek...nanti ada kokosh" (cockroach)..mama selalu ckp jgn eat sweet byk2..nnt got kokosh inside mouth. In her end words sure ada ek..tak pun 'na'..ni ikut mami penang ckp ni..haha, comel sgt.
*Sgt senang makan ubat and brush teeth..Alhamdulillah, dua perkara ni senang dilakukan. Every nite b4 sleep brush teeth. Didik seawal mungkin. Sekarang da jadi kebiasaan..minimum brush teeth dua kali sehari..pagi and malam..gud enough for her.
byk lagi lah word2 english yg die paham and sebut. Alhamdulillah.

Mama and Walid sentiasa mendoakan kamu menjadi anak yang pintar bijak, comel, patuh pada perintah Allah and taat kepada ibu bapa. Amin ya Rabbal a' lamin.


mari lihat video beliau menyanyikan lagu twinkle2 little star..tp slow la volume hp ni..apehal tah.

video

02 August 2011

Ramadhan pertama, 1432H

Salam Ramadhan kawan-kawan semua.

hari pertama puasa...takde kena mengena pun pic ni.

Sekarang ni i tgh tggu waktu berbuka..lagi 12 minit jer nak masuk waktu berbuka. Actually hari ni dah ramadhan yg ke2, tp title tu utk citer Ramadhan yg pertama di tahun 1432H. Now, di bulan Ramadhan balik opis pukul 4.30p.m. So balik rumah laju2 (jgn drive laju2 yer, dangerous) terus amik winawaidaa' balik umah, mandi, solat. Sementara mama mandi tu..da siap2 bukak baby tv or upin ipin kat tv. Alhamdulillah..she behaved very well. Syg anak mama. Thn lepas berpuasa umur nak masuk setahun..(wina baby Ramadhan :))..thn ni da nak masuk 2 thn. Memang sgt behave la. Da boleh harap. So i nk masak pun senang. Klu dulu umur baya2 tu...susah ckit la. Memang takde chance nak prepare for berbula. Thn ni...masak for sahur jer. Hubby pun Alhamdulillah, tiap2 thn klu waktu bulan puasa dpt balik awal. Pukul 5 from Klang, 6pm da smpi umah. Terus dpt keluar pegi Bazar Ramadhan. Make sure mama and wina da siap2 la. Memang cukup2 jer masa. Alhamdulillah dipermudahkan segala urusan di bulan yang mulia ni.

Niat i jugak macam tahun2 sebelum ni..nak habiskan baca al-quran. Tapi every year tak sempat abis. Tapi peringatan untuk diri sendiri, tak payah tggu bulan Ramadhan pun, mengaji jgn lupa. Jadikan Al-Quran sahabat kita..insya Allah. Now after subuh and maghrib, i spent time tuk baca al-quran..juga untuk sedekahkan kpd para arwah.

Ni ada satu Hadis and cerita yg i dpt from kak Faina untuk di share bersama:

Menurut satu hadith Rasulullah... menceritakan apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan pulang ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan.Roh yang dibenarkan pulang adalah kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada penjamin-penjamin yang mendoakan mereka.

Manakala roh-roh yang tidak dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan terus di penjara di Luh Mahfuz.

Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka. Kemudian mereka akan pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka.Perkara ini akan berlarutan sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini mereka akan mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup.

Alam kubur membuktikan bahawa Allah itu Maha Penyayang. Orang yang melakukan kesalahan semasa hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup. Alangkah bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat bekalan dari orang-orang yang masih hidup.


Jadi mari sama-sama kita perbanyakkan amalan di Bulan Ramadhan Al Mubarak ini. Salam Ramadhan semua. Selamat berbuka :).

membeli juadah berbuka di Desa Jasmin
wina recite doa :)
juadah yg telah dibeli..alhamdulillah. Bajet macam abis jer kan.





01 August 2011

Saturday night at Dataran Nilai

Salam...

sabtu lepas buat apa??

Day, buat housekeeping ruang atas bersama suami and anak tercinta..haha. B4 puasa baik buat siap2..takdela penat kan nnt.

mama and walid mengemas...wina pun kemas..tp kat bawah cara die..
wat sepah..haishh, macam2 akal anak sorang ni..layankan ajer

Malam pulak pegi beli barang dapur, preparation for Ramadhan. Ramai jugak org kat giant. Tapi before tu..we all dinner dekat Dataran Nilai. Dah lama nk sggh cni. Sekali hubby ckp, jom mkn kat cni. i ok jer. Rupanya ada kedai Nasi Arab dlm tu. Nasi Arab Marhaban Bikum. Hmm sedap la, ayam lembut..nasik pun sedap..air pun sedap. Kitorang order set untuk 2 org. Campur air sume baru RM18 rasanya. Murah sgt..lagi sedap dari Nasi Arab dekat sebelah TNB tu. Then bawak wina main slide. Turun2 keta dah nmpk playground..menonong lari ke sana.


set untuk 2 org..tp masing2 tak larat abiskan..siap bungkus...tp balik umah pun tak makan dah. Kenyang sgt, masing2 tank kecik :)

hub soda ke soda hub..yummy sgt air ni..rm5





Lepas main2 kat playground, walid ajak g giant plak. Beli barang dapur plak..tuk sambut Ramadhan. Kat umah pun i da siap2 blend cili kering, bawang merah and bawang putih byk2..masuk fridge. Nnt nak guna and masak, senang kan.


Salam Ramadhan kepada semua kawan2...maafkan salah silap..semoga Ramadhan tahun ini membawa seribu keberkatan kepada kita semua. Ahlan wa sahlan Ya Ramadhan. ")





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...