header nuffnang

Followers

29 June 2010

ten months old Wina Waidaa'...

Hari ni 29 Jun 2010 genap 10 bulan our little Angel...
Selamat ulang bulan yg ke 10 sayang...2 month jer lagi...u turn 1 year old...how time flies..
Semoga wina waidaa' menjadi anak yg solehah...sayang mama n walid seperti mana mama n walid sayang Adik..
we luv u so much...no word can describe... :).. muah3sss again....

story ckit bile dah masuk 10 bulan ni...

>suka sgt flying kiss..ni mami yg ajar ni..hehe.bagus la mami..bile ckp sape clever girl...hands up...cepat2 angkat tgn..(tp tgk mood)...

> klu kat luar...aunty2 or uncle2 jumpe...tegur2 die, sure die masyam jer...diorang ckp sombong ni...hehehe..padahal kat umah wif mama n walid..gelak terkekek2.

>selalu guna ampaian umah...d way die nk belajar berjalan..hehh sian anak mama..kelakar jer.

>suka sgt main cak2... sumtimes die tutup telinga dua2 belah...tp mata pejam..pastu...bile mama n walid ckp cak...kekek2 gelak...lawak ah anak mama nih.

>da pandai minum pki straw n spout cup.

>suke tgk detective conan n pororo d little penguin and not to 4get..Barney :)...(siap mulut die pun bising2 nk cakap gak).

>da berdiri lepas tgn dalam 20 saat camtu..chaiyok2 baby..

>suka panggil abah (husband mami)...n nangis pggil mammma....walid bile nak sebut ni syg???


hehehee...that's it yg teringat wat masa ni...


auwwww...

chakkk,... shawl mama pun jadik ek..

gadis ayu..ehehe, gadis ker??

mmmmuuuaahhhh..

ecececece...

muncung2 mulut..ikut sapa ni...baca surah yasin tu yer tyunk.... :)

28 June 2010

sale..sale..sale...

Salam...

heheh title ape tah....bulan ni bnyk betul dengar sale..mothercare, jusco la..n baru2 ni ada My Dear warehouse kat Puchong...ni info dpt from sheeda mummy zara..thanks babe.. :). . Tak penah pegi pun b4 ni...ada dgr2 jer.... sampai2 sana..adoyai..panas betul...dgn ramai nyer org...fuh.

Kitorang tak lama pun..pegi tgk apa yg ptt jer. Tujuan asal g warehouse tu nak carikan wina bb chair, tapi takde yang berkenan... At last walid teruja ngan basikal tolak ni..heheh.. so, belikan wina basikal tu...suke betul die...price pun ok..dpt rm90 jer. Mama belikan fan yg baru...fan lama dah koyak2 di kerjakan wina.. murah jugak la..biasa RM19.90..kat sana i got RM15.. :)..hehe fan jer mama beli..ekeke.



sibuk tgh tune basikal die...heheh..



eh..eh...barney pun nak ikut la mama...serius jer muka..:)

after that, we shoot to jusco Equine park..coz da dekat sgt. Kat jusco pun tgh sale skrg ni......hubby beli jeans..n me beli purse...purse lama da sadis...hahaha...kesian..da lama niat nk membeli purse baru..tp this time br dpt beli..huhu. Lihat aksi wina waidaa' asik nk berdiri jer dlm stroller....sabar jer la...




and..makan2 at kenny rogers..but wina makan porridge yg mama masak dr umah.. nyum2 kan dik...hehe.



erk...masyam nyer salad ni mama..haha..sian wina..




yummy..tapi mkn tak abis pun...walid tukang abiskan..


that's it...len kali kalau ada ape2 sale lagi..roger2 ek..hehe :)

23 June 2010

video klip Afrina (*_^)

Hehehhe..

konon2 jer tu video klip..

Saje suka-suka rakam time demam ari tu.
tapi still ada mood lagi tuh...
Sibuk nk babai n flying without wings..eh no, flying kiss and jumping2....ekeke.



.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
tara......video tak rotate...senget..n gelap.



video

20 June 2010

*our weekend*

Salam and morning...

kul 5 pagi ber'blog'..baru pas change diapers wina..bangun kejap lah..semalam kul 8 baru sampai umah...penat. Our wknd berJalan2 kat alamanda jer. B4 tu me n hubby had a lunch at kg.Jijan..die asik dgr jer i duk citer g mkn kat kg. Jijan ngan member2 opis. So b4 g alamanda smlm..bawak hubby lunch kat situ.. Cam biasa always ramai org. Emm...kitorang mkn set nasi n asam pedas ikan pari...sedap..coz i yg tak berapa nak makan ikan nih, boleh jugak makan. Abis tau..haha fida jgn tak caya.

duduk ngan walid yer..mama nk makan pulak..

:)

After lunch, we shoot to Alamanda...saje jln2..da nk ujung2 bulan ni...tak berapa nk berduit..haha, abiskan sisa2 duit jer...while tggu gaji mggu depan..hukhuk...

Ade citer yg funny bout my sweet wina...hehhe. Masuk Parkson...walid nk beli toys tuk wina, so pegi la kat side toys bb tu. I show her Dora n Barney doll (actually cuddle pillow). Wina ngan muka teruja melihat ke dua2 toys sambil berfikir..hehe... at first die pegang Dora..pastu lepas, then terus capai Barney n hug that Barney..tak lepas2 siap kiss2... kelakar wina. Walid cakap, ok wina kita amik yg lain ek, amik yg baru. Mintak ngan die...tanak bagi..siap hugs kuat2 (somel la u adik). Takpe la..i ckp kat hubby, biar die pgg yg display, kita bawak jer yg baru g cashier..nnt letak balik yg die pgg tu. Then hubby n me show her toys yg lain cam bear, monkey, meow..sume die tanak. Duk peluk la si Barney tu sambil cium2...skrg dah pndai, asyik muah2...ckp flying kiss pun..muahh2...sambil bobok2 (dodoi) barney tu...kelaka la wina nih. Hehe, after that da pilih2 yg lain die tanak gak, its ok...g la cashier nk bayar...hubby bawak wina pusing2, sementara i bayar. Then diorg dtg kat cashier, i bagi la Barney yg baru tuk wina...coz nk pulangkan yg display tu..huhuhu, die punya la tanak bagi...siap jerit2 n peluk barnie...i ckp, dik kita pulangkan yg ni...ni ha mama bg yg baru...siap koyak plastik depan die....customer kat situ da gelak2 tgk die..duk ckp comey n pandai...hmmm pandai la sgt anak mama ni. Pastu 2,3 org aunty n kakak dtg dekat die..main2 n gelakkan die...malu mama dik..haha..tapi wina ni pegi mana2, ade jer org nak amik die...Alhamdulillah...ramai org suke ni...hehe. After da pujuk2 n show d same Barney (pas koyakkan plastik) baru la die amik...hehehehe...wina..wina.

style baru..smile pejam mata.. :)

no..i juz want dis...

elleh..elleh...dak wina nih

change diapers n baju...dak bam yak2...

kuar parkson i nampak nichii sale....isk2...tgh takde duit nih...tapi sale...uhuhuu...satu jer beli. Takpe sale sampai 9 Julai kot. Pas gaji...hehehe..Walid said..satu jer..pas gaji baru repeat..hahhaha. Jumpa cc n his family...baru balik keje kawin katanya.. :).



Da abis beli2 barang at carrefour...walid ajak g survey kompleks mandi yg Yat pegi tu. Kat Precint 6...on GPS jer cari...n jumpa. Ramai nyer org time kitorang sampai..rupe nyer ada Festival Perahu Naga..tp time pegi tu da abis...sebab da ptg..tak dpt tgk dragon boat...g survey jer dulu...lgpun wina tdo time tu. Hubby ckp next week br bwk bb g mandi..yeayy. Then balik umah...tapau dinner...sampai umah da pukul 8 lebih.


emm...beshnyer tgk die tdo..

that's all...satu hari di hari sabtu.. (^_*).

18 June 2010

~BaBy GarDen~

Lunch hour tadi i kuar sorang2. Ingat nak balik umah terus..tp boring plak..yer la jumaat kan rest lama. So jln2 g Baby Garden jap...
saje pusing2 n bought some clothes for Afrina...murah2 jer...
tapi best kat BB garden skg...da bnyk baju2 baby..n maternity clothes, brand2 cam MAM, spectra pun da ada. B4 ni tak berapa bnyk brg...hehe.

Da settle beli belah..n nk bayar...suddenly cashier tu kuar kan kad...wow dapat member card coz i purchased rm50++. Hehe...die ckp next time akak dtg, tunjuk kad ni..and beli brg rm 50 ke atas..dpt 5% discount..huhu...5% jer dik..bagi ar bnyk ckit...15% ker..heheh. Ok la, boleh la tu...

Then g McD...take away..makan kat umh..sempat lagi smyg n pump susu...hikhik.



p/s: nani, fida, ma..n kawan2 yg lain...g la bb garden tu..and get d member card... :)

16 June 2010

Makcik masuk newspaper....USIM Online..wakaka

hikhikhikhik....
cam kelakar jer title kat atas tu...



semalam berlangsungnya majlis Anugerah Kecemerlangan & Inovasi 2009... Tahniah kepada para penerima Anugerah.. tak terlambat jugak nak ucap tahniah kat nani ..hehe.


Alhamdulillah...sumenyer berjalan dengan lancar...cam biasa i tiap2 tahun nek pentas...but....ops2...bukan terima adiah..tapi gadis dulang...wahahaha....masuk tahun ni da 4 thn la nek pentas...thn lepas jer tak jadik gadis dulang...coz i'm pregnat to Afrina Huwaidaa'.. :).
Nek pentas takat bg adiah jer la...terimanya belum lagi...huhuhuhuhu. Ramai jugak la yg hadir...termasuk penerima award..ceewaah. Press pun dtg..

Nak dijadikan story....da abis majlis berlangsung...kitorang pun nk nek atas pegi makan...dpt makan free...yerla penat2 wat keje kan...wakaka...

tetiba, (i nk g cari hp tertinggal kat dlm bilik adiah)...sorang abg ni from unit IT pggil...ehh...meh2 duduk cni jap...hah...apekah?? Rupenyer die suh belakon2 kononyer we all ni student...nak lancarkan usim Online...and masuk paper...kelakar betul...padahal sumenyer mak2 budak..hahah..Takpe ar, glamour ar kejap...hua2..ape lagi...abg fotografer from utusan kot...amik2 la gmbr..penat gak ar duk wat gaya konon2 nyer.. haha...very funny..glemer ar fida n reen ...ekekeek...


pagi2 tadi....dapat call from mama amca...die gtau gmbr masuk paper...hahaha..tenkiu ma...n pastu bos2 n kawan2 yg perasan pun call...glemer lak rasa...hahhhhaa..padahal keciiikkk jer gmbr..wawawa.

klu nk baca cerita pasal USIM online bleh klik kat cni.

ade lagi bnyk gambar time Hari Anugerah...nnt la upload. Bz bnyk kejer...

i yg kat belakang tu...haha...reen n fida kat depan, glemer gitu...kiki..

14 June 2010

Hand, Foot Mouth Disease... :(

Hmm....
semalam i da g klinik Najihah....and da tau afrina kena penyakit ape..Cam title kat atas tu...Hand, Foot, Mouth disease....penyakit kaki, tangan dan mulut..yg sgt di takuti..huhu. Before ni ai dgr2 jugak penyakit ni...even my niece pun 2 org dah kena. Tak tau plak tanda2 nyer...semalam pas tak puas ati kat Az-zahrah..i ajak hubby g Poliklinik Najihah plak...and sekali doc check die ckp HFM...adui....aku da agak dah....Sian tgk bb..Terkejut gak (cemana doc kat az-zahrah tu boleh ckp afrina kena allergy???)..tny doc, cemana leh jangkit ek. Doc kata ni virus cepat merebak...walau cemana kita jaga berhati2 pun..klu kuar g shopping mall or mana2 tmpat yg ramai org pun leh kena. Doc decide bagi injection...ape lagi melalak la afrina..syian bb mama. Hmmm, pelik gak coz ai anta umah org(mami) bukan nursery, and mami juz jaga die sorang jer...baru2 ni anak bos da letak skali. Klu nursery tu no wonder la klu kena. Macam baru2 ni, Taska USIM kena tutup coz budak2 ramai kena HFM ni. Seb baik bb fahmi cuti 2 hr ni...klu tak risau gak takut jangkit kat die. I nak cuti tak leh...tgh bz majlis Anugerah esok... :(. Ni ape yg hubby i tolong search bout dis disease. So ibu2, bapak2 out there...berhati2...klu tgk anak2 anda ada symptom2 seperti di bawah ni...jgn tggu2 lagi...cepat2 bawak jumpe doc yer. Alhamdulillah, afrina da nak menyusu malam td....n dah nak main2 gelak2 dah...Amin...Luv u bb.

Assalamualaikum, Baru-baru ini diumumkan Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut atau HFMD telah menular di kawasan Taman Tun Dr Ismail. Saya sendiri di klinik Idzham, telah merawat beberapa orang kanak-kanak yang menghidapinya dan telah memberikan cuti yang lama dari sekolah. Marilah kita sama-sama berkongsi pengetahuan tentang penyakit yang pernah menjadi endemik di Sarawak dan Johor sesuatu ketika dahulu dan menyebabkan lebih 30 kematian. Artikel tentang HFMD ini adalah dirujuk daripada garispanduan Kementerian Kesihatan Malaysia untuk kes HFMD.
Definisi dan Penyebab HMFD ialah jangkitan melalui sejenis virus dipanggil enterovirus, atau virus yang biasa terdapat di dalam usus. Contoh virus yang menjangkiti manusia ialah poliovirus, Coxsackie virus A dan B, echovirus dan enteroviruses 68-71. HFMD boleh disebabkan oleh coxsackievirus A16, A5, A9, A10, B2, B5 and enterovirus 71. Coxsackievirus A16 (Cox A16) adalah penyebab paling biasa HFMD tetapi yang paling tidak bahaya. HFMD disebabkan oleh enterovirus 71 (EV71) adalah lebih merbahaya dan menyebabkan kematian. Ini adalah disebabkan oleh jangkitan selaput otak (meningitis), Jangkitan otak (encephalitis), masalah jantung (myocarditis) dan jangkitan paru-paru berair. Cara jangkitan HFMD mudah berjangkit. Jangkitan dapat merebak daripada manusia ke manusia melalui sentuhan melalui cairan hidung dan mulut, air liur, cecair daripada lepuh tangan dan kaki, dan najis mereka yang dijangkiti. Seseorang pesakit paling mudah menjangkiti orang lain dalam waktu seminggu terkena jangkitan. Gejala Penyakit HFMD datang dengan tumbuh ruam dan lepuh di tangan dan tapak tangan (macam berair atau ruam merah), penggelangan tangan, kaki dan juga kawasan mulut. Kebiasaannya, hampir kesemua kes mempunyai ruam di tangan, tetapi hanya 90% sahaja kes yang mempunyai ruam di dalam mulut. Adakalanya hanya ruam di tangan sahaja yang timbul jika dijangkiti HFMD tanpa ruam2 di kawasan yang lain. Dalam masa yang sama, pesakit boleh mendapat demam, rasa lenguh-lenguh badan, sakit kepala, jangkitan mata, sakit perut dan kadang-kadang cirit birit. Di antara banyak virus penyebab HFMD, virus yang disebabkan oleh enterovirus 71 (EV71) adalah paling merbahaya. Demamnya adalah lebih tinggi (39 darjah ke atas) dan lebih daripada 3 hari. EV71 adalah penyebab kematian 27 orang kanak-kanak di Sarawak daripada 34 kematian pada tahun 1997. Perkara yang perlu diberi perhatian sekiranya anak anda menghidap HFMD:- . Demam Tinggi. • Penat dan lemah. • Tidak mahu makan dan kurang kencing. • Bernafas kencang. • Muntah-muntah. • Nampak mengantuk, pening dan cepat marah dan menangis. • Sawan Perawatan HFMD. HFMD biasanya tidak bahaya dan hilang sendiri. Kebanyakan kes tidak perlukan kemasukan ke hospital dan hanya perlu dirawat sebagai pesakit luar sahaja. Perawatan simptomatik diperlukan oleh kebanyakan pesakit HFMD. Ini bermaksud menurunkan demam, mengurangkan kesakitan seperti sakit kepala dan sakit badan, Meningkat hidrasi pesakit dan perlukan rehat yang secukupnya. Gel kebas boleh diberikan untuk mengurangkan kesakitan ulser mulut. ANTIBIOTIK tidak perlu digunakan di dalam kebanyakan kes. Pesakit perlu diasingkan daripada kanak2 yang lain. Bilakah pesakit perlu dimasukkan ke Hospital? - Apabila pesakit tidak boleh makan dan minum dan perlu dimasukkan air melalui salur darah - Kelihatan lemah dan teruk, kelihatan toksik - Jika demam tidak berkurang dan tinggi (38 dan 39 darjah sentiasa) lebih daripada 4 hari - Bila doktor menjangka terdapat jangkitan kepada kawasan otak menyebabkan kanak-kanak meracau, serangan sawan, kepenatan melampau, tidak peka terhadap persekitaran. - Bila terdapat masalah jantung seperti gangguan bunyi jantung, tekanan darah rendah. Masih TIADA vaksinasi untuk penyakit ini pada waktu ini. Elakkan Jangkitan! Adalah penting untuk anda membasuh tangan dengan menggunakan sabun setiap kali anda menukar lampin anak-anak yang terkena HFMD. Anda juga boleh menggunakan air dan sabun (ada yang cadangkan menggunakan Clorox) untuk membersihkan lantai, mainan, pakaian dan lampin yang terkena najis atau air liur mereka. Jangan bawa anak anda ke tempat terbuka seperti kolam renang atau kompleks membeli belah. Sekolah dan nurseri juga perlu dielakkan untuk mengelakkan jangkitan merebak. Jangan Panik Sekiranya andak anda terkena jangkitan, usah panik. Kebanyak HFMD tidak merbahaya dan pulih sendiri. Apatah lagi sekiranya anak-anak anda tiada demam, selera makan adalah biasa dan nampak ceria sahaja walaupun terdapat ruam di mulut dan tangan. Dapatkan nasihat doktor di klinik yang berhampiran dan elakkan jangkitan kepada anak-anak yang lain. Wallahu A'lam. Ditulis oleh Dr Azwan untuk http://www.drazwan.blogspot.com/

dah nak main2 dah mlm tadi...

syg dier... :)

kena inject..


13 June 2010

pity wina....

Dear sayang mama...

sian syg mama...demam lagi tapi hari ni dah baik demam....Alhamdulillah.
But ulcer dlm mulut n kaki naik merah2....tu jer yg tak baik lagi..
sedih betul mama tgk adik...menyusu pun da kurang..sebab sakit mulut...
hmmm..klu mama yg kena ulcer pun tak mkn..ni plak bb...
sampai mama kena pump susu...sbb adik tanak minum...terpaksa suap pki sudu...ala...syiannyer tgk....semalam pegi az-zahrah..doc just bg gel sapu dlm mulut...tp every time mama nk bubuh ubat...adik sure menangis melalak sbb sakit..tak sampai ati nk taruk...tp mama nk adik cepat sembuh...kejap lagi nk pegi klinik najihah plak..selalunya klu demam mesti pegi 2 kinik ni...tapi wina lagi sesuai ubat klinik najihah la...
masuk bulan ni...da 3 bulan adik demam berturut2...syian tgk...tapi nasib baik demam kejap2 jer...
sedih betul bab bile adik tanak mama pya BM...every nite biasa adik mesti jaga nk susu...tp 2,3 hari ni...adik nangis jer....tiap kali mulut masuk kat n****e mama...adik refused...n nangis....
hmmm...mama sedey la... Bagi la sakit tu kat mama...huhu :(
tadi mama call maklang... aiman pun dapat symptom yg sama dengan wina...
mulut kena ulcer...kaki naik merah2...cam ada air...ishh3...so worried la...sama lak tu kena ngan wina.jap ag kita g jmp doc lagi ek syg...


meragam jer die..

air liur asik meleleh jer....sebab mulut sakit... :(

hall atas da jadi tmpat main die...tp tak de mood nak main...nangis jer...

time nak tdo pun nangis2, tantrum dulu...then da penat baru leh tido

kaki bam2 dah penuh nek bintik2 merah...ade cam air dlm bintik2 tu...dont know why?

10 June 2010

weekend@tepeng

Hi....

Last weekend we all balik tepeng (my hometown)....jumaat mlm gerak balik..
tujuan asal nk balik anta kain...nak tempah baju raya (kat our favourite tailor) :),
memang akan balik tempah kat sana jer...di samping attended event kenduri kendara..
Time2 cuti sekolah ni la bnyk majlis kawin, tunang, cukur jambul..dll.neighbour depan umah, bertunang...anak cik ani...Alang so b-u-t-full..
and ade satu lg kenduri kawin anak jiran yg agak rapat ngan family kitorang...
kebetulan bro n sista pun balik..so dpt la gathering...bukan sll..kekadang ai balik..yg len tak balik..bile diorg balik i lak tak balik...
tp every month mesti balik kpg :)..
takde jln mana pun, coz cuti sabtu ahad jer...tak amik extra leave...bnyk keje..lg pun hubby ada course isnin lepas..



here d pics..
.....................................................................

pukul 2 pagi smpi tepeng..singgah mamak jap...buntang jer mata afrina...

mkn biskut ngan abg aiman ek..

ha, cuci lantai dapur yer...

yeay..abg aiman da leh berdiri..(anak sis)

mama..wina nk kipas ni... Sian kak isya dik...

lepaskan sayer.....kak isya nmpak peyut bulat..hehe (muka die mcm i masa kecik2..mak2 sedara ckp)

hehehehehe...melasak jer yer..

~alang tantik~

gelap nyer...

wina: ishhh penat la....jom la balik mak lang (my sis)

ngan ayah long(my bro)...ayah long suke pggil april...ishhh ape ar ayh long ni...

tok wan: afrina tak mau mkn ketas tu

wina : emmm...yer la tok wan, tak sedap pun ketas ni..

haishhh...sume benda nk masuk mulut yayang mama nih...benda sekecil2 tungau pun klu dpt kat tgn...sure nk masuk mulut...

hmmmm...apa2 pun...i luv u so much.. :)

dadadadada

01 June 2010

Kiz Sports Gym...

last saturday we had a great b'day party...
kyra's b'day (hanin dotter) at Kiz Sport Gym, Bangsar Village 2...
meriah b'day party kyra...n 1st time jumpa Hanin ...
b4 ni tru bloging jer.. :)..
Hubby pun seronok dpt jumpe member kapal die-Farshid..
Happy tul wina dpt main2 kat sana...die lagi seronok tgk kyra yg sgt active tu-super active..geram tgk die. Cemana mommy and daddy die layan..hehe..


k meh kita tgk picas...

=========>>>>

walid jumpe kawan lama...:)

mama met new frenz........kyra tgk ape tu?

with ety n rizqi

eat time..

nyum..nyum...

wina muka excited - playtime

skrg ni klu suh tgk camera..da pandai..sure smile n buat mata camtu...very funny

hey tyunk..cari sape tu?

mama...cemana nk kuar ni...wina da tenggelam ni...hehe

bz nak main ball tu

dengan mama n mommy sekali masuk..kekeke

kyra : wina jom kita lumba crawling... :)
wina : orait..jom..jom..(mesti kalah ni) :)


peek a boo....

mama n wina, aunty gg, aunty hanin n kyra, n aunty sweet.... (lupe nama)

nak balik dah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...